понеделник, октомври 20, 2008

Детелинки

Малките неща имат уникалното свойство да ни правят щастливи. Като прибавим факта, че нас ни правят щастливи Линуксите, мога да кажа, че снощи слънцето изгря извънредно :)
Снощи си сложих Линукс на флашката. При това на старата ми флашка, която считах за безвъзвратно изчезнала и загубена от половин година и която онзи ден изпадна от джобчето на черните ми джинси за мое огромно недоумение. 512 MB флашка и операционна система на нея :)
Slax е "джобна" операционна система, базирана на Slackware (най-старата все още жива дистрибуция) с размер на "голата" инсталация 190 MB. Инсталира се на флашката за 5 минутки, само се копира съдържанието на архива върху носителя, пуска се един скрипт (.sh или .bat според операционната система, под която работите), който я прави bootable и сте готови. Ако желаете да си ползвате флашката и за пренос на данни, няма проблем да си запазите FAT32 файловата система, ако предпочитатате, може и да си я нацепите на дялове и да инсталирате Slax на дял с журнална файлова система (XFS се препоръчва от разработчиците).
В най-новата версия ядрото е 2.6.24, графичната среда е KDE 3.5.9, разполагате с всички основни К-програми за офис, интернет, рисуване, мултимедия, системен контрол. Не мога да пропусна да спомена, че разполагате и с mplayer със съответните кодеци. Допълнително от официалния сайт може да се изтеглят модули като Python 2.5, Vim 7.1, Firefox 2, Skype, Google Earth, Fishie Fishie и други. Не са много, но все пак говорим за джобна операционна система. Освен това има различни tool-чета, за да си правите свои модули от Slackware модули (.tgz), Debian пакети (.deb) и дори от папка, това са възможности, които предстои да бъдат изпитани от нас :).
Както разбирате, тук основно понятие е понятието модул, което трябва да е нещо по средата между пакет и програма. Модулите се активират и деактивират чрез команди в конзола или чрез Slax Module Manager. Т.е. например трябва ви Skype, активирате му модула, спира да ви трябва - деактивирате го, за да не взема излишни ресурси. По-подробни обяснения има в сайта, даже и аз още на съм прочела всичко по този въпрос.
И като стана въпрос за ресурси :) тук идва едно от най-хубавите неща: Slax е супер лек, върви с около 100 MB RAM, като добавим разните кешове докъм 300. Тук несъзнателно в главата ми идва мисълта за сравнение с други операционни системи, които на "гола" инсталация заемат 20 GB дисково пространство, вървят с 1 GB RAM (без ефектите си) и имат горе-долу същите програми (че дори и по-малко, например са без офис пакет). Не я разбирам тая работа...
Slax ми прилича на едно малко макетче с миниатюрни, изпипани до съвършенство детайлчета, умалено копие, което се побира в дланта ти и ти дава възможността да посетиш далечни места и да видиш света по един по-различен и по-слънчев начин. И да се чувстваш все едно си намерил истинска четирилистна детелинка :)

4 коментара:

Mateva каза...

Малииий, Марооо, тва модерна раота, начи :)
Честно, направо се амбицирам да си купя флашка(след като последната ми изчезна някъде си), само и само да си сложа такова. На това му казвам свобода - никаква хардуерна ангажираност, никаква ангажираност изобщо: ако реша че неща - трия и махам; ако искам ОС - имам си. КЕФ.

Миналата година, като работех в Омега имах един колега, който мечтаеше за 4 ГБ флаш памет за да подкара... Федора ли бешеее, Swax? лии... не помня името, но за администраторски истории идеше реч. И мен тогава ми се стори голям купон - то вярно на една преносима памет има място и за софтуер, и за лични боклуци, че и за РАМ. но 512!!! Това надминава всички мои очаквания! Тва Линукса много яка история. Трябва да се образовам :) Обещавам че ще :)

mara каза...

Хех, 4ГБ само за ОС си е доста... Примерно Dream-а му трябваха около 2ГБ и също си го бива като за преносима ОС, ако не беше той, питона щеше да ни изяде:) Но да Slax си е малка чудесия, намерихме модули и за Ruby и Swi-Prolog, така че амунициите ни вече са почти на мах. А пък като гледам размера на нещата, мисля че и 256МБ флашка ще е достатъчна, ако ще се ползва само за това. Ае изобщо, Линукса няма нищо като него :).

Mateva каза...

Марче,кака,не че съвсем по темата, ама много ме изкефи:

but using two-character indentation will make you friends in the community if you plan on distributing your code...

mara каза...

Хах :D,
нямаш идея как и колко този цитат може да ни помогне....